Warmtepomp Firdgum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Op deze website bekijk jij concrete informatie voor een warmtepomp in Firdgum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Firdgum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Firdgum? Door onze experts achterhaal je belangrijke adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en vind ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Firdgum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Firdgum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Firdgum

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Firdgum onmisbaar. De keuze maken voor een ervaren vakman doet niet onder voor de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ferroli subsidie). Hoe kies ik een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Firdgum.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oude Meer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Firdgum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Firdgum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Firdgum uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1700 4 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €3200 12 jaar
Water-water €17300 €4100 €4900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Franekeradeel?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Franekeradeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Firdgum kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 171 exc geeft recht op €4.250,00 subsidie en wat betreft de Robur GAHP WS ligt dit op €6.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Firdgum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zuidland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €335 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen