Warmtepomp Zuidland

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Door de tips van onze experts check jij relevante tips voor een warmtepomp in Zuidland. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zuidland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidland? Middels onze expertise vind je bruikbare info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zuidland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zuidland?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zuidland

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is best wel complex. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Zuidland cruciaal. De keuze van een bedreven expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clivet verwarming). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zuidland.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Houten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidland

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidland vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1200 5 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €5800 €3100 14 jaar
Water-water €18800 €4700 €4700 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bernisse?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Bernisse) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Zuidland kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 tot €5300. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.A10 geeft recht op €2.300,00 subsidie en bij de Energie EST ECO300isx ligt dit op €1.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuidland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Saaksum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €340 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw