Warmtepomp Houten

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina ontdek je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Houten. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Houten!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Houten? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij praktische info. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Houten?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Houten?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Houten

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Houten noodzakelijk. De keuze maken voor een vakbekwame specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Robur warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Houten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Spier.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Houten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Houten

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Houten uit te zoeken.

Type warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1000 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €2000 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €4700 14 jaar
Water-water €18100 €5600 €4900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Houten?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel Nederlanders overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Houten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Houten kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 en €5250. Het totale bedrag hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel GTC-12 Plus geeft jou €2.050,00 subsidie en bij de Climaveneta BWR 0041TS MTD2 krijg je €3.050,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Houten

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Bronneger plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €315 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen