Warmtepomp Bronneger

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het vervangen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten check je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Bronneger. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bronneger!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bronneger? Op onze website ontdek je zinvolle aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bronneger?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bronneger?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bronneger

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Bronneger onvermijdbaar. De keuze van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Air Trade Centre systeem). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.500 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €5.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bronneger.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Marum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bronneger

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bronneger

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bronneger vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1800 4 jaar
Lucht-water €6300 €2200 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4400 €3800 14 jaar
Water-water €17700 €4400 €5800 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Bronneger kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 – €5050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Carrier 30PHC100STD geeft jou €2.900,00 subsidie en voor de Clivet WSHN-XEE2 MF 10.2 krijg je €5.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bronneger

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Velddriel plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €270 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen