Warmtepomp Marum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Door de tips van onze experts doorzoek je alle details betreffende een warmtepomp in Marum. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Marum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Marum? Hieronder achterhaal je bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Marum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Marum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marum

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Marum noodzakelijk. De keuze maken voor een degelijke vakman doet niet onder voor de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Warmblauw warmtepomp). Waar vind ik een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €2.500 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Marum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Werkhoven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Marum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marum te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2100 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €3800 13,5 jaar
Water-water €18900 €5400 €4800 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Marum?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Marum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Marum kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 en €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Hautec HWL-A-56-S (88LH0561SCLN5) heeft €2.900,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPF 10 Cool (232918) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Marum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Foudgum plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €310 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen