Warmtepomp Werkhoven

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Via de info op deze pagina achterhaal je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Werkhoven. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Werkhoven!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Werkhoven? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle tips & tricks. Kies voor een van de onderwerpen en je leest à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Werkhoven?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Werkhoven?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Werkhoven

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Werkhoven benodigd. Het selecteren van een vakkundige vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kleventa warmtepomp). Waar vind ik een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Werkhoven.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hallum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 – €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Werkhoven

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Werkhoven

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Werkhoven te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €1700 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €5600 €3200 14 jaar
Water-water €18500 €4200 €5500 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bunnik?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Bunnik) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Werkhoven kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 – €4700. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Thercon Sanistage DSW300HS+ staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHBX08(**)3V krijg je subsidie tot €1.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Werkhoven

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oudega plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €380 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen