Warmtepomp Foudgum

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het aanvragen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze website check jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Foudgum. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Foudgum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Foudgum? Aan de hand van de info op deze pagina check je zinvolle tips. Selecteer een item uit onze FAQ en bekijk onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Foudgum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Foudgum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Foudgum

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Foudgum aan te raden. Het selecteren van een deskundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hautec subsidie). Hoe herken je een echte vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Foudgum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oudega.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Foudgum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Foudgum

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Foudgum vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €2000 7 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3500 12 jaar
Water-water €18200 €4100 €5600 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Foudgum is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 – €4200. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 31 exc heeft €1.550,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPW 07 Basis Set (230915) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Foudgum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Zuidwolde plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €380 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen