Warmtepomp Zuidwolde

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Op warmtepompspot.nl achterhaal je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Zuidwolde. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige info en bekijk de tarieven via een installateur uit Zuidwolde!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zuidwolde? Middels onze expertise doorzoek je praktische aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en check à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zuidwolde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuidwolde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidwolde

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zuidwolde noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DUCO verwarming). Waar vind ik een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zuidwolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Huizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidwolde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidwolde uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1600 6 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2500 6 jaar
Bodem-water €15300 €4400 €3500 12,5 jaar
Water-water €18200 €5700 €5400 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bedum?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Bedum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Zuidwolde geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2350 – €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Waterkotte EcoTouch DA 5018.5 Ai heeft €2.700,00 subsidie en aangaande de Energie EST SB12HT200HWFL heb je recht op €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuidwolde

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Sas van Gent plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €285 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw