Warmtepomp Huizen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker doorzoek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Huizen. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische details en check prijzen van een installateur in Huizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Huizen? Op onze website doorzoek je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Huizen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Huizen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huizen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Huizen aan te raden. Het selecteren van een ervaren expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Solvis warmtepompen). Waar vind ik een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Huizen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Spui.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Huizen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huizen te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1400 4 jaar
Lucht-water €6600 €2000 €2000 8 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €3200 9 jaar
Water-water €17000 €4700 €5000 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Huizen?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Huizen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Huizen is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 en €4500. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de EnergyPanel GTC-40 staat gelijk tot €4.500,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BWR 0091T DHW2 krijg je subsidie tot €4.050,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Huizen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Bruinisse plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen