Warmtepomp Bruinisse

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aansluiten van een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Met behulp van deze website check je relevante tips betreffende een warmtepomp in Bruinisse. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare info en vind de voordeligste installateur in Bruinisse!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bruinisse? Op deze pagina lees jij handige aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bruinisse?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bruinisse?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bruinisse

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Bruinisse cruciaal. De keuze maken voor een bedreven installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Atlantic systeem). Hoe herken je een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bruinisse.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Meeden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 en €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bruinisse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bruinisse

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bruinisse uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1400 7 jaar
Lucht-water €4300 €1500 €2300 7 jaar
Bodem-water €14900 €5600 €4700 13,5 jaar
Water-water €18000 €5700 €4900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Bruinisse is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 – €5300. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Carrier 30RQ017DX staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en bij de Daikin EWWP-028KBW1N krijg je subsidie tot €4.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bruinisse

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ven-Zelderheide plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €300 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen