Warmtepomp Ven-Zelderheide

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts lees jij handige info voor een warmtepomp in Ven-Zelderheide. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ven-Zelderheide!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ven-Zelderheide? Op deze pagina check jij belangrijke info. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ven-Zelderheide?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ven-Zelderheide?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ven-Zelderheide

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Ven-Zelderheide benodigd. De zoektocht naar een bekwame installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Warmblauw). Wat is een handige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ven-Zelderheide.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Froombosch.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €9.500 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ven-Zelderheide

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ven-Zelderheide

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ven-Zelderheide uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1800 5 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2200 7 jaar
Bodem-water €14200 €3700 €3100 11,5 jaar
Water-water €17500 €4500 €4500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Gennep?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Gennep) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Ven-Zelderheide kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 tot €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-12 (T) staat gelijk tot €1.750,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WBAN 61 krijg je subsidie tot €2.750,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ven-Zelderheide

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Noordwijkerhout plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €290 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen