Warmtepomp Noordwijkerhout

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je alle details over een warmtepomp in Noordwijkerhout. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare info en vergelijk direct alle installateurs in Noordwijkerhout!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Noordwijkerhout? Op onze website doorzoek jij belangrijke info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en check direct alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Noordwijkerhout?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Noordwijkerhout?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordwijkerhout

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Noordwijkerhout benodigd. Het kiezen van een handige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hautec verwarming). Hoe kies ik een bekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Noordwijkerhout.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zwaag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordwijkerhout

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noordwijkerhout

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordwijkerhout uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1700 €2000 5 jaar
Lucht-water €5100 €1600 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €3300 14,5 jaar
Water-water €18300 €4400 €4700 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordwijkerhout?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Noordwijkerhout) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Noordwijkerhout is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 tot €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Kodi VT2130 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5012.5 Ai (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Noordwijkerhout

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Hegelsom plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €365 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen