Warmtepomp Hegelsom

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Door deze webpagina lees je waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Hegelsom. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hegelsom!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hegelsom? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips en adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hegelsom?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hegelsom?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hegelsom

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Hegelsom noodzakelijk. Het kiezen van een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Thermia installatie). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hegelsom.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schalkwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hegelsom

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hegelsom

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hegelsom te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1100 7 jaar
Lucht-water €6600 €2100 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €3400 11,5 jaar
Water-water €17900 €4000 €5800 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Horst aan de Maas?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Horst aan de Maas) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Hegelsom kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €5350. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Daikin EWYQ-050BAWP staat gelijk tot €5.700,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec Alterra brine SW 232H3 krijg je subsidie tot €4.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hegelsom

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Bemmel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen