Warmtepomp Bemmel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Geholpen door onze vergelijker vind jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Bemmel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Bemmel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bemmel? Op onze website bekijk jij praktische tips. Druk op een veelgestelde vraag en je vindt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bemmel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bemmel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bemmel

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Bemmel onmisbaar. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CLINT warmtepomp). Wat is een betrouwbare warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €2.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bemmel.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lemele.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Vaillant, Intergas, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bemmel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bemmel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bemmel uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1800 6 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €5100 €2800 12,5 jaar
Water-water €18600 €5500 €4100 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lingewaard?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Lingewaard) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bemmel geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 tot €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 70A-HMD1 staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en aangaande de Carrier 61WG030 krijg je subsidie tot €5.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bemmel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in t Zandt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen