Warmtepomp Zwaag

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek je nuttige info over een warmtepomp in Zwaag. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zwaag!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zwaag? Door onze experts vind je nuttige tips. Druk op een veelgestelde vraag en je vindt direct alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zwaag?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zwaag?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwaag

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Zwaag onontbeerlijk. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Energie EST verwarming). Wat is een aangesloten vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.250 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zwaag.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hummelo.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwaag

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwaag

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwaag uit te zoeken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1600 €1100 4 jaar
Lucht-water €6500 €2100 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €3800 €3300 13,5 jaar
Water-water €18900 €4800 €4400 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hoorn?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Hoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zwaag geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 tot €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 12 ID biedt €2.000,00 subsidie en wat betreft de Energie EST SB16P is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zwaag

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Schalkwijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €355 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen