Warmtepomp Hummelo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts check je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Hummelo. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle praktische info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hummelo!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hummelo? Hieronder bekijk je nuttige info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hummelo?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hummelo?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hummelo

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Hummelo noodzakelijk. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk TechniQ-Energy warmtepompen). Hoe herken je een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hummelo.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Standdaarbuiten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hummelo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hummelo

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hummelo vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1500 €1900 6 jaar
Lucht-water €4200 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €3900 13,5 jaar
Water-water €17800 €4900 €5500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bronckhorst?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Bronckhorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Hummelo kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 tot €4300. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel GTP-6 geeft recht op €1.550,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0121T MTD2 ligt dit op €5.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hummelo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Buinen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met gewone stroom. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €350 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw