Warmtepomp Buinen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via de info op deze pagina lees jij nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Buinen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Buinen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Buinen? Door onze experts achterhaal je nuttige adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Buinen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Buinen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Buinen

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Buinen benodigd. De zoektocht naar een handige vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Carrier systeem). Wat is een competente warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Buinen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Megchelen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 t/m €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, Nefit, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buinen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Buinen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buinen vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €2000 6 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €2600 10 jaar
Water-water €17100 €4900 €5300 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borger-Odoorn?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Buinen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 – €5550. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQ033-H geeft recht op €3.100,00 subsidie en aangaande de Danfoss DHP-H Opti 10 ligt dit op €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Buinen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vethuizen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €310 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen