Warmtepomp Vethuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de tips van onze experts bekijk je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Vethuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante informatie en vergelijk direct alle installateurs in Vethuizen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Vethuizen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij belangrijke info. Klik op een van de onderstaande vragen, en je vindt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Vethuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Vethuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vethuizen

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Vethuizen onmisbaar. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ACM Kalte Klima warmtepomp). Hoe kies ik een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vethuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Garderen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vethuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vethuizen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vethuizen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1400 6 jaar
Lucht-water €4000 €2500 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €4800 €3200 14 jaar
Water-water €17000 €4100 €5700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Montferland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Montferland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Vethuizen geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 en €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de SPRSUN CGK/C-22 (HC) geeft recht op €2.250,00 subsidie en voor de Clivet WSAN-XEE 222 ST ligt dit op €4.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vethuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Nuland plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €345 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen