Warmtepomp Garderen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het vervangen van een systeem op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij concrete informatie voor een warmtepomp in Garderen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Garderen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Garderen? Op onze website vind jij praktische tips en adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en check binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Garderen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Garderen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garderen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Garderen noodzakelijk. De keuze van een officiële installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kodi subsidie). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Garderen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Oudeschoot.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garderen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Garderen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garderen vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1500 €1300 7 jaar
Lucht-water €5700 €2500 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €4400 12 jaar
Water-water €17400 €5200 €4300 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Barneveld?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Garderen geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2100 en €5400. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN MF 25.2 geeft jou €6.250,00 subsidie en voor de Techneco AQUATOP T35H krijg je €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Garderen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zwartemeer plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €365 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw