Warmtepomp Oudeschoot

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Door de tips van onze experts lees jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Oudeschoot. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Oudeschoot!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Oudeschoot? Middels onze expertise vind jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Oudeschoot?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Oudeschoot?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oudeschoot

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Oudeschoot onvermijdbaar. De keuze van een betrouwbare installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex subsidie). Waar vind ik een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oudeschoot.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Bakel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oudeschoot

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oudeschoot

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oudeschoot uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1000 6 jaar
Lucht-water €6700 €1700 €2300 9 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €3300 10,5 jaar
Water-water €18000 €5700 €5000 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerenveen?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Heerenveen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Oudeschoot geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 tot €4400. Het totale bedrag heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SHW140 YHA + ERSC-VM2C heeft €2.800,00 subsidie en m.b.t. de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-7KW-H11 heb je recht op €1.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oudeschoot

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Idzega plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €355 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen