Warmtepomp Idzega

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info van onze specialisten doorzoek jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Idzega. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Idzega!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Idzega? Op deze pagina ontdek je belangrijke adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Idzega?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Idzega?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Idzega

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Idzega onontbeerlijk. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Trane warmtepompen). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Idzega.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Steenbergen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Intergas, AWB, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Idzega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Idzega

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Idzega te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2500 8 jaar
Bodem-water €14100 €4400 €4400 10,5 jaar
Water-water €17000 €5700 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Idzega kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 – €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-110 I heeft €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 406 + CTC Basic heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Idzega

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bunschoten-Spakenburg plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €325 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen