Warmtepomp Bunschoten-Spakenburg

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is de keuze voor de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina check je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Bunschoten-Spakenburg. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke info en tips en check prijzen van een installateur in Bunschoten-Spakenburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bunschoten-Spakenburg? Op deze pagina check jij nuttige info. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bunschoten-Spakenburg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bunschoten-Spakenburg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bunschoten-Spakenburg

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Bunschoten-Spakenburg onontbeerlijk. De keuze maken voor een competente installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CTC systeem). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bunschoten-Spakenburg.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Menaam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, AWB, Remeha, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bunschoten-Spakenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bunschoten-Spakenburg

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bunschoten-Spakenburg te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2100 7 jaar
Bodem-water €14200 €5600 €3400 11 jaar
Water-water €17300 €4200 €5900 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bunschoten?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bunschoten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Bunschoten-Spakenburg is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 – €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQS-050A heeft €4.450,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-H Opti Pro+ 6 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bunschoten-Spakenburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Vierpolders plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen