Warmtepomp Menaam

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts doorzoek je alle details over een warmtepomp in Menaam. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Menaam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Menaam? Middels onze expertise check je zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je vindt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Menaam?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Menaam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Menaam

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Menaam onontbeerlijk. Het kiezen van een vakkundige expert doet niet onder voor de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek AWB systeem). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Menaam.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Westernieland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Menaam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Menaam

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Menaam te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1800 7 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2500 9 jaar
Bodem-water €15000 €4000 €3700 11,5 jaar
Water-water €18600 €5000 €4200 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Menameradiel?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel huizen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Menameradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Menaam is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 en €5400. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Hidros LHA.252.XL staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 66 (233008) krijg je subsidie tot €8.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Menaam

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Gassel plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw