Warmtepomp Westernieland

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts check je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Westernieland. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Westernieland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westernieland? Door onze experts bekijk je zinvolle informatie. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Westernieland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Westernieland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westernieland

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Westernieland onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Aermec systeem). Waar vind ik een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westernieland.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Harmelen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 en €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westernieland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westernieland

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westernieland uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1400 4 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2300 7 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3900 13 jaar
Water-water €18900 €4700 €4100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Marne?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente De Marne) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Westernieland is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 tot €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Thermics Energie PAW-2ECO 25kw biedt €3.400,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVH08S26(**)9W is dit €2.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Westernieland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ouwerkerk plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2950 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen