Warmtepomp Harmelen

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker check je alle informatie aangaande een warmtepomp in Harmelen. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Harmelen!


Warmtepomp installateurs in Harmelen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk complex. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Harmelen onontbeerlijk. De keuze maken voor een ervaren installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Magic Thermodynamic Box installatie). Hoe herken je een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Harmelen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Rouveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, Vaillant, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harmelen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harmelen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harmelen te analyseren.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €1900 4 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €2700 13 jaar
Water-water €18400 €5500 €4300 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Woerden?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Woerden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Harmelen is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 – €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBH16(**)3V geeft recht op €2.350,00 subsidie en bij de Western Airconditioning CORE 27 ligt dit op €5.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Harmelen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Balloërveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €325 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen