Warmtepomp Rouveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is de keuze voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts ontdek je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Rouveen. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Rouveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Rouveen? Middels onze expertise check je bruikbare aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Rouveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Rouveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rouveen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal moeilijk. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Rouveen onmisbaar. Het selecteren van een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hitachi installatie). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen augustus 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Rouveen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Braamt.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, AWB, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rouveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Rouveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rouveen te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €1500 €2600 7 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €3000 11 jaar
Water-water €17900 €4400 €4100 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Staphorst?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Staphorst) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in augustus 2022. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Rouveen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen augustus 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 en €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de NIBE AMS10-6 geeft jou €1.800,00 subsidie en voor de Atlantic Explorer 200 C krijg je €1.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Rouveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Landerum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €320 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw