Warmtepomp Landerum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Middels de tips van onze experts bekijk jij alle details betreffende een warmtepomp in Landerum. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Landerum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Landerum? Aan de hand van de info op deze pagina lees je bruikbare informatie. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Landerum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Landerum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Landerum

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij pittig. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Landerum cruciaal. De zoektocht naar een competente installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Viessmann). Wat is een bekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.650 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Landerum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Usquert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Landerum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Landerum

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Landerum vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1200 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €1500 €2300 8 jaar
Bodem-water €15100 €4900 €3600 11,5 jaar
Water-water €17200 €4400 €4200 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Terschelling?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Terschelling) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Landerum kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 tot €4750. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti LCP 071PL geeft jou €6.600,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-60/2K (88SC0762SDPN5) krijg je €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Landerum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Doorn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €270 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen