Warmtepomp Usquert

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Door de info op deze pagina lees jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Usquert. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle bruikbare tips & tricks en check prijzen van een installateur in Usquert!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Usquert? Hieronder doorzoek jij nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de onderwerpen en bekijk vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Usquert?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Usquert?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Usquert

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Usquert onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Technibel). Wat is een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Usquert.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Everdingen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €9.000 – €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Usquert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Usquert

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Usquert te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5400 €1600 €2400 7 jaar
Bodem-water €15100 €4100 €3900 11,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €5500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Eemsmond?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Eemsmond) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Usquert is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Sinclair SMH-140IRA heeft €1.950,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CHA/IK/A/WP 102 heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Usquert

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nijemirdum plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €3000 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €370 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen