Warmtepomp Everdingen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is de keuze voor een ketel op gas niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze webpagina bekijk jij alle details betreffende een warmtepomp in Everdingen. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Everdingen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Everdingen? Op deze pagina lees jij handige tips & tricks. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en bekijk ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Everdingen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Everdingen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Everdingen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Everdingen onontbeerlijk. De keuze maken voor een aangesloten expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Cooper&Hunter subsidie). Hoe herken je een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Everdingen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ossendrecht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Everdingen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Everdingen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Everdingen uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1100 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €2400 €2600 6 jaar
Bodem-water €15200 €3600 €4500 14 jaar
Water-water €18800 €4100 €4400 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Vianen?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Vianen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Everdingen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €5850. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 122 ST staat gelijk tot €3.550,00 subsidie en met betrekking tot de Oilon ECO 14 krijg je subsidie tot €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Everdingen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Zijldijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €400 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw