Warmtepomp Doorn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van onze vergelijker check jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Doorn. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Doorn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Doorn? Via onze specialisten ontdek je praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je vindt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Doorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Doorn?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doorn

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Doorn aan te raden. De keuze van een echte expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Dimplex verwarming). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Doorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nijemirdum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doorn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Doorn

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doorn uit te zoeken.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €2000 4 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €4700 9,5 jaar
Water-water €17500 €5300 €4600 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Doorn kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 tot €4200. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta BRN2 0021m geeft jou €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti LEW 052HS krijg je €7.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Doorn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Westknollendam plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 – €4900. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €325 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen