Warmtepomp Westknollendam

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Via deze website achterhaal je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Westknollendam. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Westknollendam!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Westknollendam? Via onze specialisten lees jij handige tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Westknollendam?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Westknollendam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westknollendam

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Westknollendam onvermijdbaar. Het kiezen van een degelijke installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ARTEL systeem). Waar vind ik een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Westknollendam.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hattem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westknollendam

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westknollendam

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westknollendam uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1800 7 jaar
Lucht-water €5600 €1700 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5000 €4700 13 jaar
Water-water €18000 €5300 €4200 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zaanstad?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Zaanstad) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Westknollendam kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 tot €4600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1604H8-E1 + HWS-1404XWHM6-E1 geeft jou €2.200,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBX11(**)3V krijg je €2.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Westknollendam

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Overschild plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €365 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen