Warmtepomp Hattem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van de info van onze specialisten bekijk jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Hattem. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Hattem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hattem? Op deze pagina ontdek je praktische aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hattem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hattem?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hattem

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Hattem onvermijdbaar. De zoektocht naar een deskundige installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Heavy Industries installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hattem.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rumpt.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hattem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hattem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hattem uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1900 7 jaar
Lucht-water €4700 €1700 €2500 9 jaar
Bodem-water €14700 €4400 €2600 13,5 jaar
Water-water €18500 €5500 €4800 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hattem?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Hattem) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hattem kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 – €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSXB16P50(**) heeft €2.600,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning CORE 9 heb je recht op €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hattem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Barchem plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €340 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw