Warmtepomp Barchem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina check je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Barchem. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Barchem!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Barchem? Op onze website vind je nuttige tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en ontdek ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Barchem?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Barchem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Barchem

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Barchem noodzakelijk. De keuze maken voor een officiële installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Inovatech GmbH). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Barchem.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Langelo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Atag, Nefit, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Barchem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Barchem

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Barchem te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1600 €2000 4 jaar
Lucht-water €5700 €1600 €2200 9 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €4100 10,5 jaar
Water-water €17000 €5200 €4800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Lochem?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Lochem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Barchem is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 – €4050. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LW 81ASX-HT1 heeft €1.850,00 subsidie en bij de Aermec WRL-H 051 heb je recht op €3.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Barchem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Steyl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €310 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen