Warmtepomp Langelo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl lees je alle informatie aangaande een warmtepomp in Langelo. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante details en ontdek de meest vakkundige installateur in Langelo!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Langelo? Via onze specialisten check je nuttige tips. Druk op een item uit onze FAQ en bekijk vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Langelo?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Langelo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Langelo

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Langelo cruciaal. Het selecteren van een vakkundige vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ZBPro). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Langelo.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Valthe.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Intergas, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langelo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Langelo

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langelo uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1500 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €4800 9 jaar
Water-water €17200 €5400 €5200 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordenveld?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Noordenveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Langelo is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €4350. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti LCP 094MS staat gelijk tot €7.250,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-75/2T (88ST1502SCPN3) krijg je subsidie tot €5.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Langelo

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Drachtstercompagnie plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €325 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen