Warmtepomp Valthe

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Op deze website check je tips en adviezen over een warmtepomp in Valthe. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Valthe!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Valthe? Door onze experts vind je praktische tips & tricks. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Valthe?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Valthe?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Valthe

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij pittig. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Valthe noodzakelijk. Het kiezen van een competente vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Toshiba). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Valthe.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Eys.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot €19.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Valthe

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Valthe

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Valthe vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1600 7 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2300 8 jaar
Bodem-water €14400 €5200 €4800 9 jaar
Water-water €18700 €5100 €4900 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Valthe kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1700 – €5300. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Sirac LSQ05RC biedt €2.250,00 subsidie en m.b.t. de CLINT CHA/IK/WP 61 is dit €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Valthe

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Nijland plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €360 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw