Warmtepomp Eys

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website vind je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Eys. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Eys!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Eys? Door onze experts check je bruikbare tips en adviezen. Klik op een van de onderwerpen en check direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Eys?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eys?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eys

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Eys onmisbaar. Het selecteren van een echte expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecopomp subsidie). Waar vind ik een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.000 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eys.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Ottoland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Intergas, Remeha, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eys

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eys

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eys uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €1700 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €3100 10 jaar
Water-water €18800 €4000 €5000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Eys kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 – €5350. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 101 exc geeft recht op €2.550,00 subsidie en m.b.t. de Oilon Junior GT 8 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Eys

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Zoutelande plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €295 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw