Warmtepomp Zoutelande

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Op warmtepompspot.nl check je waardevolle informatie over een warmtepomp in Zoutelande. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zoutelande!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zoutelande? Door onze experts vind jij bruikbare adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt à la minute bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zoutelande?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zoutelande?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zoutelande

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Zoutelande onontbeerlijk. De zoektocht naar een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Austria Email verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zoutelande.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hoogmade.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zoutelande

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zoutelande

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zoutelande uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1900 €1100 4 jaar
Lucht-water €6900 €1500 €2000 9 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €2600 9,5 jaar
Water-water €17000 €4200 €4600 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Veere?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Veere) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Zoutelande is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 tot €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.A05 geeft recht op €1.800,00 subsidie en wat betreft de Emmeti EH1615DC ligt dit op €2.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zoutelande

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Den Haag plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €270 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen