Warmtepomp Den Haag

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker vind jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Den Haag. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Den Haag!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Den Haag? Hieronder lees je handige aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Den Haag?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Den Haag?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Haag

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Den Haag cruciaal. Het selecteren van een competente vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Meeting installatie). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Den Haag.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Britsum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.500 en €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Haag

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Den Haag

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Haag uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2000 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €4500 €2600 10,5 jaar
Water-water €18200 €4300 €5900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Den Haag?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Den Haag) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Den Haag kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €4000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de NIBE F2120-8 (230V) geeft recht op €1.900,00 subsidie en aangaande de Auer HRC70-11-mono ligt dit op €1.750,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Den Haag

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Laren plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €340 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen