Warmtepomp Britsum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina lees jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Britsum. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle belangrijke tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Britsum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Britsum? Op deze pagina check je nuttige info. Klik op een onderwerp en je ontdekt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Britsum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Britsum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Britsum

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Britsum onvermijdbaar. De keuze maken voor een officiële specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Warmflow warmtepomp). Waar vind ik een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Britsum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Mariënheem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Britsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Britsum

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Britsum te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €3300 9,5 jaar
Water-water €18300 €5000 €5600 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leeuwarderadeel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Britsum is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 – €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 30PH100STD geeft jou €2.900,00 subsidie en aangaande de Clivet WSHN-EE 51 krijg je €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Britsum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Veendam plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw