Warmtepomp Veendam

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze webpagina doorzoek je uitgebreide info over een warmtepomp in Veendam. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Veendam!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Veendam? Door onze experts bekijk jij handige adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Veendam?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Veendam?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veendam

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Veendam benodigd. De keuze maken voor een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weishaupt-Monarch). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Veendam.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Ferwoude.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veendam

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veendam uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1900 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2700 6 jaar
Bodem-water €15300 €5700 €4200 10 jaar
Water-water €18100 €5100 €4600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Veendam?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Veendam) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Veendam is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 tot €4900. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Solvis Vaero AS 11kW geeft jou €2.450,00 subsidie en voor de CLINT CHA/K/WP 242-P krijg je €6.150,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Veendam

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Noardburgum plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €260 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen