Warmtepomp Ferwoude

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze vergelijker doorzoek jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Ferwoude. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Ferwoude!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ferwoude? Op onze website lees je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en vind vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Ferwoude?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ferwoude?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ferwoude

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Ferwoude onvermijdbaar. De keuze van een degelijke specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk EnergyPanel subsidie). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.400 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ferwoude.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Oud-Beijerland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Remeha, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ferwoude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ferwoude

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ferwoude vast te stellen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1900 4 jaar
Lucht-water €6900 €2500 €2600 8 jaar
Bodem-water €15100 €3600 €3300 10 jaar
Water-water €18600 €5000 €5400 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Ferwoude kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 – €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 141 prm heeft €3.150,00 subsidie en voor de Pico Energy Ruraleco WPS26 (W/W) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ferwoude

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zuiderwoude plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €270 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen