Warmtepomp Zuiderwoude

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl lees jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Zuiderwoude. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zuiderwoude!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zuiderwoude? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je praktische tips & tricks. Kies voor een van de onderwerpen en je leest snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zuiderwoude?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuiderwoude?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuiderwoude

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Zuiderwoude onontbeerlijk. De zoektocht naar een ervaren installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Climaveneta verwarming). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuiderwoude.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hornhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuiderwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuiderwoude

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuiderwoude vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1900 €1500 5 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2500 8 jaar
Bodem-water €15400 €5100 €4400 13,5 jaar
Water-water €17300 €5000 €4200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Waterland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Waterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Zuiderwoude geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €5200. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.A04 heeft €1.600,00 subsidie en met betrekking tot de Energie EST ECO250ix heb je recht op €1.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuiderwoude

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in s-Heerenbroek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €270 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen