Warmtepomp Mariënheem

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Door de info van onze specialisten lees jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Mariënheem. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Mariënheem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Mariënheem? Op deze pagina lees jij zinvolle info. Selecteer een item uit onze FAQ en bekijk ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Mariënheem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Mariënheem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mariënheem

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Mariënheem onvermijdbaar. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Masser warmtepomp). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Mariënheem.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Weidum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Atag, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mariënheem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mariënheem

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mariënheem vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1900 6 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2400 6 jaar
Bodem-water €14900 €5600 €3300 9,5 jaar
Water-water €18400 €4600 €4800 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Raalte?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Raalte) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Mariënheem kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 tot €5300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Hautec HWL-43-EC (88LI0261SDLN5) heeft €1.900,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPF 04 (232909) heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mariënheem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Ferwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €335 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen