Warmtepomp Weidum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van deze website check je relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Weidum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische details en vergelijk direct alle installateurs in Weidum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Weidum? Via onze specialisten achterhaal je praktische informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en je ontdekt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Weidum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Weidum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weidum

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Weidum cruciaal. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Venco warmtepomp). Wat is een deskundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Weidum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Haarsteeg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Remeha, Atag, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weidum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Weidum

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weidum te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €2000 5 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2700 9 jaar
Bodem-water €14600 €3900 €4400 10 jaar
Water-water €18800 €4700 €5200 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Littenseradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Weidum is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €5950. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Templari Kita Mplus 3Phase Split staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ004C(**)V3 + EHSH04P30(**) krijg je subsidie tot €1.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Weidum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Oud-Beijerland plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €310 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw