Warmtepomp Laren

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Door deze website doorzoek je relevante tips over een warmtepomp in Laren. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare info en vergelijk direct alle installateurs in Laren!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Laren? Op onze website doorzoek jij nuttige tips. Klik op een van de onderstaande vragen, en check eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Laren?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Laren?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Laren

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Laren onontbeerlijk. De keuze van een geoefende expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clausius). Hoe herken je een erkende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Laren.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Veendam.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Remeha, Intergas, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Laren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Laren

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Laren te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €2000 €1600 6 jaar
Lucht-water €5200 €1700 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5800 €3300 9 jaar
Water-water €18100 €5500 €4500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Lochem?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Laren is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1300 – €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCX 042HL geeft recht op €4.600,00 subsidie en bij de Heliotherm HP08E DX ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Laren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Driehuis plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €365 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen