Warmtepomp Hoogmade

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Hoogmade. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle onmisbare details en vergelijk direct alle installateurs in Hoogmade!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hoogmade? Door onze experts achterhaal je handige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hoogmade?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hoogmade?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogmade

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal pittig. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hoogmade onmisbaar. De keuze maken voor een bedreven specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Nilan warmtepompen). Wat is een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoogmade.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Son.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogmade

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoogmade

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogmade uit te werken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1200 4 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4100 €3500 10,5 jaar
Water-water €17200 €4400 €4400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Kaag en Braassem?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Kaag en Braassem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hoogmade kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 tot €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Energie EST SB6 geeft jou €2.100,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0025TS MTD2 krijg je €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoogmade

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Britsum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €285 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw