Warmtepomp Nijland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website ontdek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Nijland. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige informatie en vind de voordeligste installateur in Nijland!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nijland? Aan de hand van de info op deze pagina check jij belangrijke tips & tricks. Kies voor een onderwerp en ontdek meteen alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nijland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nijland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijland

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Nijland noodzakelijk. De keuze van een deskundige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter verwarming). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nijland.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zoutelande.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Remeha, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijland

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijland uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1000 6 jaar
Lucht-water €4900 €2200 €2000 9 jaar
Bodem-water €14600 €5300 €4600 11 jaar
Water-water €17100 €4000 €4900 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Nijland is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €5050. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de InterClima-MTA HCY 301 biedt €6.150,00 subsidie en met betrekking tot de Warmblauw HP3BW 33G is dit €5.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nijland

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Hazerswoude plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €305 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen