Warmtepomp Hazerswoude

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door onze website doorzoek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Hazerswoude. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hazerswoude!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hazerswoude? Op deze pagina check je nuttige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en bekijk direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hazerswoude?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hazerswoude?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hazerswoude

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal pittig. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Hazerswoude onvermijdbaar. Het selecteren van een echte installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek PHNIX installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hazerswoude.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Den Haag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 t/m €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hazerswoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hazerswoude

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hazerswoude te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2400 9 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €2500 9 jaar
Water-water €17800 €4600 €5400 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Hazerswoude is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 – €4850. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin ERRQ016(**)Y1 + EKHBRD016(**)Y1 Altherma HT biedt €2.450,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning FUSIO-WW 8 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hazerswoude

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Bathmen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw