Warmtepomp Bathmen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze website check jij alle details voor een warmtepomp in Bathmen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante info en vergelijk direct alle installateurs in Bathmen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bathmen? Door onze experts vind jij bruikbare info. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bathmen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bathmen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bathmen

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Bathmen benodigd. Het kiezen van een ervaren warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ochsner). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bathmen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Laren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bathmen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bathmen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bathmen te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €3100 14 jaar
Water-water €17300 €4100 €5600 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Deventer?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Deventer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bathmen is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 en €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LWC 80 biedt €2.000,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec WWB20+WWSB121 is dit €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bathmen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Stramproy plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw