Warmtepomp Drachtstercompagnie

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is de keuze voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten investeren in een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is: ‘warmtepomp’. Via deze website lees je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Drachtstercompagnie. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale tips & tricks en check prijzen van een installateur in Drachtstercompagnie!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Drachtstercompagnie? Op onze website vind je belangrijke tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Drachtstercompagnie?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Drachtstercompagnie?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drachtstercompagnie

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Drachtstercompagnie onvermijdbaar. Het selecteren van een erkende vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Emmeti verwarming). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Drachtstercompagnie.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Nijland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, AWB, Remeha, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drachtstercompagnie

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drachtstercompagnie

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drachtstercompagnie te analyseren.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1200 4 jaar
Lucht-water €6400 €2000 €2400 7 jaar
Bodem-water €14200 €4700 €3400 9,5 jaar
Water-water €17800 €4600 €5400 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Smallingerland?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Smallingerland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Drachtstercompagnie kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 – €4900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta BRN2 0041t staat gelijk tot €2.150,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEW 062HL krijg je subsidie tot €7.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Drachtstercompagnie

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wetsinge plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2500 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €250 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen